Lästips: Scott McColouds making of comics

Denna är serie är från samlingen:

Hej alla på webcomics!

Jag jobbar på min längre serie som har arbetsnamnet, Människor har fötter inte rötter. Det är en grafisk novell som kommer att bestå av flera olika berättelser ur mitt liv. Berättelserna hänger ihop men är tecknade på olika sätt. Jag jobbar fortfarande på hur jag framställa allt, ruta för ruta och läser Scott McClouds bok om hur man skapar serier som stöd. Jag har läst den en gång förut och använder den nu mest som checklista. Jag tänkte jag skulle rekommendera den för er som inte har läst den.

Han tar upp fem punkter som alla serietecknare måste tänka på när de gör serier. Nedan sammanfattar jag de kort:

Choice of moment: Vilka stunder i berättelsen ska inkluderas? Vilka behöver inte inkluderas. Dessa val kan sänka eller höja tempot i serien. Han ger många exempel på hur man kan använda val av stunder för att öka spänning eller förstärka en känsla.

Choice of frame: Vart är kameran? Är det en närbild eller en såkallad ”pull back” så att man får se hela scenen. Ska man använda grodperspektiv eller fågelperspektiv etc… Han tipsar om att använda ”pull back” i början av en serie om man vill skapa en känsla för miljön karaktärerna befinner sig i. Vad står i centrum? Om man placerar saker i centrum eller inte kan skapa en känsla av allt från frånvaro, fokus, avstånd osv

Choice of image: Vilken stil använder man? Realism VS tecknat

Choice of words: Ord kan skapa, förklara eller tydligöra avstånd tiden eller rum. Ord skapar sammanhang

Choice of flow: Hur läser man panelerna i ens serie.

Just nu i skissstadiet är det viktigt att jag har tänkt lite på alla de olika punkterna.  Jag har ett manus, en råtext kopplad till en råskiss eller i vissa fall bara en streckgubbe. Jag måste tänka på vilka stunder som är viktigt att få med och vart jag ska ställa ”kameran”. Bild, ord kommer sedan och slutligen flow. Det är rikitgt bra läsning och han ger en massa tips. Boken är förresten i serieformat!

Länk till författarens sida

 

Nuvarande Coverbild på min grafiska novell:

Gillade du detta? Dela det:

En kommentar till Lästips: Scott McColouds making of comics

  1. Linusen skriver:

    Jo, den boken har man ju hört talas om. Köpte den på adlibris bokhandel och den gav mig mycket.

    Alla tecknare som inte har den bör införskaffa den.

    Den grafiska novellen ser riktigt bra ut. Fint tecknad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*